CBM Jeugd

Voor wie?

CBM JeugdCBM Jeugd is een gelijkstemmig jeugdkoor voor jongeren vanaf het zesde leerjaar. Eh… ¿Qué? Een gelijkstemmig koor is een koor waar alleen meisjesstemmen vertegenwoordigd zijn en geen mannenstemmen (bassen of tenoren). Betekent dat dat jongens/jongemannen niet mogen deelnemen? Jawél! Tuurlijk wel! Onze dirigent is blij met zowel meisjes/jongedames als jongens/jongemannen! Als de zangpartijen te hoog zijn voor de jongens, is hij zelfs heel bereid om wat aanpassingen te doen aan de zangstukken. Maakt dus niet uit of je hoog of laag zingt, zolang je maar graag zingt, dus!

Behalve repeteren, houdt CBM Jeugd nog tal van andere toffe activiteiten: we zingen in december op de Tiense kerstmarkt en Totemannenbak, we zingen rond diezelfde periode ook in de Tiense winkelstraten, in de paasvakantie houden we een film- en spaghettiavond en eind juni sluiten we ieder koorjaar af met een lekker ijsje.


Repetities

CBM Jeugd repeteert wekelijks op donderdagavond van 16u tot 17u30 in de kapel van de Broeders Alexianen, Veldbornstraat 39. Tijdens de schoolvakanties liggen de repetities van het jeugdkoor even stil.


Historiek

Enkele hoogtepunten uit de concerten van de voorbije jaren waren ongetwijfeld het kerstconcert met orkest (december 2017), het liefdesconcert L’amour de Moi (mei 2018) en het grootse kerstconcert (december 2015) rond Scandinavische kerstmuziek, dat we samen met het kinder- en het volwassenenkoor brachten.

De geschiedenis van het koor gaat veel verder terug dan 2014: CBM werd opgericht als het ‘Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkoor’ door pastoor Vandervelpen in 1971 als kinderkoor dat in de vieringen van de O.L.V.-ten-Poelkerk zong. Met de komst van dirigent Kurt Bikkembergs (in 1985) groeide de groep uit tot drie kinderkoren (de mini’s, de midi’s en de maxi’s), een jeugdkoor en een jongvolwassenenkoor.
Het kinderkoor gaat tegenwoordig verder onder de naam ‘KiKoTi‘, of ‘KinderKoor Tienen’. Het volwassenenkoor kreeg de naam CBM: Capella Beatae Mariae ad Lacum. En nu is het jeugdkoor dus ook terug van weggeweest!